Comisarul european Ylva Johansson, despre refuzul Austria de a accepta România în Schengen: „Singurul câștigător e Putin”

de: Anca Lupescu
13 12. 2022

Comisarul european pentru Afaceri Interne Ylva Johansson a vorbit în plenul Parlamentului European despre refuzul Austriei de a primi România în Schengen. Europarlamentarii au participat la dezbaterea privind veto-ul exercitat de austrieci împotriva României și Bulgariei, în cadrul Consiliului JAI.

Rusia, singura beneficiară a respingerii aderării României și Bulgariei la Schengen

Comisarul european pentru Afaceri Interne a reiterat faptul că România îndeplinea condițiile aderării la Schengen și a spus că Rusia este beneficiara respingerii aderării celor două state.

„În privința eșecului aderării a României și Bulgariei îmi exprim profundul regret.

Vom continua să sprijinim aceste două țări în eforturile lor de aderare. Suntem convinși ca aderarea României și Bulgariei va asigura o piatră de temelie pentru funcționarea spațiului de libera circulație.

Bulgaria si România întrunesc standardele Schengen pentru securitate si protecție. Și o fac onorabil.

Cele doua țări fac o treabă excelentă în a gestiona efectele războiului din Ucraina. Mii de ucraineni le-au trecut granițele și au primit găzduire.

România și Bulgaria au personal dedicat, și-au făcut treaba, merita sa acceadă, este o obligație legală, acestea sunt regulile!

Să întâmpin Bulgaria și România în Schengen rămâne principala mea prioritate.

Avem nevoie de România și de Bulgaria în Schengen tot atât de mult cat avem nevoie de Cehia și de alte state membre.

Adevărul e simplu: pentru a lupta contra corupției, criminalității și a migrației ilegale, avem nevoie si de Bulgaria și România ca membre Schengen”, a spus Ela Johansson.

Aderarea celor două state, o obligație legală

Ea a continuat spunând că este o obligație legală să se alăture Schengen, spațiu care, de altfel, este pregătit să primească cele două state. 

„Mai mult decât atât, este o obligaţie legală şi au aşteptări legitime să se alăture Schengen. Acestea sunt regulile. Şi Schengen este la rândul său pregătit.

Nu este Schengenul anului 2011, ci un Schengen mai puternic, cu un nou sistem de guvernanţă Schengen, cu Consilii Schengen dedicate, cu un rol-cheie pentru Parlamentul European”.

Aceasta a mai spus că primirea României şi Bulgariei în Schengen va rămâne „principala sa prioritate şi este hotărâtă să facă să se întâmple asta”.